Three Cases of Sexual Harassment [RO]

Ethics & Compliance Academy

Resources | Case Studies | Media Ethics
Author(s): Cristian Ducu | Source: CARMAE Case Studies Repository | Language: Romanian | Date: September 9, 2012
Copyright: (c) 2012, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics. All rights are reserved.

SITUAŢIA 1

Este o obişnuinţă ca angajaţii din cele două departamente tehnice aflate la etajul al 3-lea al sediului companiei să se strângă pe balconul comun pentru a fuma şi pentru a socializa la cafea. Respectivele departamente sunt populate în proporţie de 90% de bărbaţi. Femeile care lucrează în acele departamente ocupă funcţii suport, nefiind implicate în derularea componentelor tehnice ale proiectelor dar având birourile în acelaşi loc cu colegii lor.

Într-o zi de luni, dimineaţa, un grup de şase colegi se strâng pe balcon la cafea, chiar înainte de prima şedinţa de lucru pentru un nou proiect. Întrucât cei şase se cunosc destul de bine, ei fiind şi cei mai vechi din cele două departamente, îşi spun adesea bancuri cu tentă sexuală. De asemenea, de fiecare dată când se întâlnesc, aceştia folosesc un limbaj relativ vulgar, presărat cu glume pe seama femeilor şi cuceririlor lor amoroase.

Noul proiect la care vor lucra respectivii angajaţi presupune dezvoltarea unui sistem de avertizare la nivel cu calea ferată care să preîntâmpine accidentele rutiere. Dată fiind natura proiectului, cei şase încep prin a spune între ei bancuri care privesc femeile la volan, şi în mod special femeile cu părul blond.

TEME DE DISCUŢIE
Reprezintă acest tip de comportament un exemplu de hărţuire sexuală?
Care credeţi că sunt efectele acestui tip de comportament asupra climatului organizaţional?

SITUAŢIA 2

Marius este şeful Departamentului de Marketing din cadrul companiei ASTRA NOVAC. Compania este lider de piaţă în domeniul IT, soluţii de CRM, pe România, iar clienţii acesteia sunt tot companii. ASTRA NOVAC nu vinde soluţii de CRM către persoane fizice. Marius are obiceiul ca atunci când vine la birou să-şi salute fiecare coleg în parte şi să facă diferite complimente colegelor. De fiecare dată când este ziua de naştere a unei colege, el cumpără flori pentru aceasta şi i le dă în numele tuturor colegilor.

Departamentul de Marketing este format din 11 angajaţi, iar de curând Marius şi Corina, Directorul de Resurse Umane, au selectat 3 noi interni, dintre care ulterior urmează să selecteze unui singur care să ocupe poziţia de Junior Marketing Officer. Cei trei sunt masterande la Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi timp de trei luni vor lucra câte 4 ore pe zi în departamentul respectiv. Toate trei sunt extrem de atragătoare, iar colegii sunt extrem de încântaţi de prezenţa lor în birou.

Marius este căsătorit de 4 ani şi soţia lui tocmai a născut. În spiritul evenimentului, toţi colegii îi adresează diferite urări şi se alătură acestuia pentru a vedea poze cu nou-născutul. Deşi colegii săi îşi pierd uşor răbdarea şi preferă să îşi vadă de lucru, colegele insistă să vadă tot şirul de poze cu fiica acestuia. Întrucât una dintre colege este şi ea mămică, Marius discută lejer cu ea despre naştere, spital şi situaţia soţiei după naştere.

La circa trei săptămâni după fericitul eveniment, Marius se întoarce la birou şi se apucă de lucru încercând să recupereze cât mai mult din task-urile care fuseseră amânate. Întrucât nu reuşea să mai termine, el a cerut ajutor uneia dintre cele trei masterande din departament, care întâmplător îşi terminase de îndeplinit task-urile primite, să-i realizeze un raport cu toate cerinţele tehnice solicitate de noii clienţi şi cei aflaţi în etapa de negociere. Dat fiind faptul că respectivul raport trebuia integrat în raportul lui Marius pe care avea să-l prezinte în staff meeting-ul de a doua zi, solicitarea lui Marius a implicat ca Raluca să rămână nu doar mai mult decât cele 4 ore pe care le avea trecute în contractul de internship, ci până târziu în seara, cand nici un alt coleg de departament nu mai era prezent.

Marius, fiind destul de târziu şi fără să fi apucat să mănânce la prânz, o întreabă pe Raluca dacă doreşte să mănănce alături de el pizza, urmând a comanda de la pizzeria de la colţul clădirii. De asemenea, Marius, destul de galant, se oferă să o conducă pe Raluca cu maşina personală până acasă după terminarea raportului şi tipărirea acestuia.

La o săptămână după ziua cu raportul, Raluca îi cere lui Marius să vină la birou după-amiaza în loc de dimineaţa şi se oferă să ajute la orice ar avea nevoie acesta. Fără ezitări, Marius este de acord şi îi dă sarcini din ce în ce mai complexe.

TEME DE DISCUŢIE
Cum interpretaţi comportamentul lui Marius din perspectiva hărţuirii sexuale?
Dacă ar afla celelalte două masterande că Marius a condus-o acasă, iar Raluca ar primi la finalul internship-ului postul respectiv, cum credeţi că ar reacţiona acestea?

SITUAŢIA 3

Marian este Senior Legal Adviser pentru companie şi se ocupă în principal cu verificarea contractelor cu noii clienţi şi reprezentarea în instanţă a companiei în litigiile apărute cu vechi clienţi sau terţi. El lucrează pentru companie de circa 12 ani şi niciodată nu a avut un conflict cu vreun coleg sau cu managementul acesteia. De altfel, el beneficiază aproape la fiecare semestru de prime pentru performanţa sa.

De curând, Ionela, care lucrează pe poziţia de Inspector Resurse Umane şi cu care Marian a avut o relaţie în urmă cu 6 ani, s-a căsătorit cu un alt coleg care, între timp, a părăsit compania din cauza Politicii privind conflictele de interese. Ionela este o persoană destul de veselă şi sociabilă, şi nu a ascuns niciodată faptul că înainte ca ea să lucreze pentru companie a ieşit de câteva ori în oraş cu Marian. De altfel, la interviul de angajare, când a fost întrebată dacă cunoaşte în mod direct pe cineva din companie, ea a menţionat relaţia cu Marian.

Marian, de când a aflat de căsătoria Ionelei, a devenit destul de irascibil când aceasta este în preajmă. Într-una din zile, deoarece Ionela a trecut pe lângă el fără să-l observe, el comentat destul de acid prezenţa Ionelei alături de colegii de birou.

La câteva zile după incidentul respectiv, aflat în pauza de masă cu colegii, la unul dintre restaurantele aflate în imediata apropiere a sediului companiei, Marian a deschis pagina personală de pe Facebook de pe laptop-ul propriu şi le arătat acestora imagini cu Ionela la mare, îmbrăcată doar în costumul de baie. Fiecare imagine a fost însoţită de comentarii cu tentă sexuală din partea lui Marian şi a colegilor săi. Ulterior, Marian le-a arătat şi alte poze cu Ionela. Pozele respective o înfăţişau pe Ionela tot la mare, dar de data aceasta fără partea superioară a costumului de baie.

TEME DE DISCUŢIE
Dat fiind faptul că discuţia dintre Marian şi colegii săi de birou apare în afara sediului companiei, poate fi încadrată aceasta la categoria hărţuire sexuală?
Cum aţi proceda pentru a preveni astfel de situaţii?

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.