Yahoo! News, a political tool in Romania
Resources | Case Studies | Media Ethics
Author(s): Cristian Ducu | Source: CARMAE Case Studies Repository | Language: Romanian | Date: September 9, 2012
Copyright: (c) 2012, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics. All rights are reserved.
In 27 aprilie 2012, Guvernul Romaniei condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost demis in urma trecerii motiunii de cenzura depusa de Opozitie, i.e., alianta USL (Uniunea Social-Liberala, formata din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Conservator (PC) si Partidul National Liberal (PNL)). Motiunea a reusit sa stranga 235 de voturi in conditiile in care 231 de voturi din numarul total de senatori si deputati era suficient pentru a trece.
Pentru a reusi in demersul sau, Opozitia a dus o campanie apriga de recrutari de membri de partid din interiorul coalitiei aflata la guvernare. In decursul a trei saptamani inainte de lecturarea motiunii in plenul Parlamentului Romaniei, mai multi asa-numiti “dezertori” au trecut de la Partidul Democrat Liberal (PDL) sau Uniunea National pentru Progresul Romaniei (UNPR) la PSD, PC si PNL, detronand alianta de guvernare de pe pozitia de majoritate. In acest context, multi reprezentanti ai tuturor partidelor aflate in confruntare au iesit in public si in mass-media pentru a acuza traseismul politic precum si ilegitimitatea noii majoritati din Parlament. Rezultatul final nu a tinut deloc cont de aceste deplangeri politice, iar presedintele Romaniei a fost fortat sa intre la consultari cu partidele politice pentru formarea unui nou guvern.
In seara zilei de 27 aprilie, presedintele Romaniei, un aprig contestatar al Opozitie si fostul lider de partid al PDL, a anuntat public ca in cadrul consultarilor a aparut o singura propunere pentru postul de premier, si anume din partea PSD. Propunerea respectiva, care de fapt venea din partea unei aliante inregistrate ca atare la Judecatorie si nu din partea unui partid, l-a avut drept subiect pe presedintele PSD, Victor Ponta.
In cele doua zile de la momentul in care presedintele l-a incredintat pe Victor Ponta cu formarea noului guvern, televiziunile si presa tiparita si online din Romania, dar mai ales televiziunile, s-au fortat cat au putut de mult sa ofere publicului larg propunerile pentru viitorul cabinet. Toate emisiunile de tip talkshow s-au axat aproape exclusiv pe eventualele nume care ar putea sa se numere printre cei nominalizati la functiile de ministru. In toata aceasta zarva, informatiile “pe surse” au circulat in voie, fara ca vreun moderator sau realizator sa isi puna problema moralitatii prezentarii unor astfel de zvonuri. Ceea ce se spunea acum, peste alte cinci minute sau la alt post de televiziune sau prin alt ziar era contrazis cu si mai multe informatii “pe surse”.
Practic, disputa politica s-a mutat in studiourile de televiziune si in redactii, in birourile jurnalistilor din online si pe retele de socializare.
Yahoo! Romania nu a pierdut aceasta ocazie si a introdus pe site-ul propriu de stiri un material in care prezenta o posibila lista a viitorilor ministri.
Note:
(1) Sursa articolului: http://ro.stiri.yahoo.com/schița-guvernului-ponta–mulți-oameni-controversați–puține-nume-noi.html. In aceeasi directie inclina si Mediafax atunci cand il citeaza pe Cezar Preda, reprezentant marcant al PDL, “Cezar Preda: Cred că Guvernul Ponta va fi condus de la sediul Grivco” (http://www.mediafax.ro/politic/cezar-preda-cred-ca-guvernul-ponta-va-fi-condus-de-la-sediul-grivco-9585095/).
(2) Sursa articolului: http://ro.stiri.yahoo.com/guvernul-ponta-primește-binecuvântarea-lui-voiculescu-.html
(3) Sursa articolului: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12130787-cazut-guvernul-ungureanu-suspecta-capitulare-presedintelui-basescu-sansele-guvernului-ponta.htm.