Election Fraud in a Romanian Village

[Media Ethics]

Resources | Case Studies | Media Ethics
Author(s): Cristian Ducu | Source: CARMAE Case Studies Repository | Language: Romanian | Date: September 9, 2012
Copyright: (c) 2012, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics. All rights are reserved.

SITUAŢIA (A)

10 iunie 2012, orele 10.23
Comuna Jilava, Judeţul Ilfov

În faţa intrării în curtea şcolii care găzduieşte secţia de votare opresc trei autoturisme Dacia Break. Din respectivele maşini coboară cu mult mai multe persoane decât numărul maximum admis de lege, iar unele fuseseră transportate în portbagajele maşinilor. Respectivii sunt de etnie rromă, iar de cum coboară din maşină se instalează o larmă generală acolo unde înainte se auzeau păsările ascunse în copacii din grădina şcolii. După nici două minute, întregul grup, numărând circa 20 de adulţi şi 6 minori, intră în secţia de votare.

În tot acest timp, dumneavoastră aţi fost martor al întregii scene. Instinctul de jurnalist vă îndeamnă să intraţi şi dumneavoastră în secţia de votare. Jandarmul şi poliţistul aflaţi amândoi în uşa secţiei de votare vă blochează accesul şi vă comunică pe un ton calm şi respectuos că nu puteţi intra şi trebuie să aşteptaţi ieşirea întregului grup. Fiindcă sunteţi reprezentant al mass-media şi sunteţi informaţi cu privire la modul de organizare şi funcţionare a secţiilor de votare le replicaţi că acţiunea lor este abuzivă şi încalcă Legea 67/2004, republicată. Pentru a fi şi mai convigători, scoateţi din geantă un exemplar al legii şi le arătaţi articolul cu pricina, subliniat apăsat cu un marker galben. După circa 5 minute de discuţii cu cei doi reprezentanţi ai Ministerului de Interne vă este permis accesul în secţie şi vi se cere scuze.

De cum aţi intrat în corpul de clădire, v-aţi blocat în holul care duce către secţia de votare. Nu puteţi înainta întrucât s-a format o coadă formată din persoanele de etnie rromă. Însă, pentru moment vă mulţumiţi să observaţi mulţimea şi personalul biroului electoral de circumscripţie, să înţelegeţi ce discută şi să vedeţi dacă nu puteţi afla motivul pentru care au venit în număr aşa de mare. Între timp, însă, în spatele dumneavoastră îşi fac apariţia, pe rând, doi bătrâni şi un cuplu cu copilul în cărucior. După alte cinci minute, un nou grup de persoane de etnie rromă se aşează la rând.

În tot acest răstimp, preşedintele de secţie a stat în uşa secţiei de votare şi a permis accesul primelor persoane de etnie rromă. Prezenţa acelui număr mare de persoane, la o oră atât de matinală, nu vă dă pace şi vă croiţi, cu greu, un drum până în sala de curs care găzduieşte cabinele de vot. Preşedintele secţie v-a recunoscut dintr-o discuţie avută cu dumneavoastră la deschiderea secţiei de vot şi nu vă acordă prea multă importanţă. Odată intrat în secţia de votare aţi observat că femeile de etnie rromă din primul grup intră în cabina de vot împreună cu un alt adult sau cu câte un minor.

TEME DE DISCUŢIE
Ce faceţi în momentul în care observaţi că în cabina de vot intră două persoane?
Cum relataţi această situaţie?

SITUAŢIA (B)

(Continuare)

După circa o oră de observat persoanele care sosesc la secţia de votare sunteţi convins(ă) că aveţi de-a face cu o încercare de fraudare a scrutinului. Aţi discutat cu diverse persoane care au participat la vot şi aţi aflat că o organizaţie non-guvernamentală (ONG) din comună distribuie pungi cu alimente persoanelor care fac dovada că au votat. Nu ştiţi despre respectivul ONG decât faptul că în urmă cu câteva luni a beneficiat de o sponsorizare din partea unei firme locale pentru deschiderea unei cantine sociale într-un spaţiu concesionat de către primăria locală pe 20 de ani. Totodată, aflaţi dintr-o discuţie purtată prin telefon cu un coleg de redacţie care locuieşte în comună că acelaşi ONG a beneficiat de fonduri nerambursabile de la guvern pentru un program de formare profesională iniţială şi reconversie profesională a cetăţenilor de etnie rromă din judeţul Ilfov. La momentul actual nu aveţi acces la Internet şi nu puteţi verifica cine este în spatele ONG-ului, dar convingerea dumneavoastră este că actualul primar, care participă în calitate de candidat la alegerile locale, ar putea fi favorizat în acest fel.

Nu vă ia mult timp ca să aflaţi unde se află sediul acestui ONG şi mergeţi într-acolo. La intrarea principală se află mai mulţi agenţi de pază care verifică identitatea persoanelor şi nu vă lasă să discutaţi cu personalul acelui ONG. Întrucât uşa sediului este deschisă iar în interior sunt mai multe persoane care primesc pungi albe cu ceva în interior, decideţi să vă folosiţi de aparatul de fotografiat care poate să surprindă de la distanţă activităţile respectivilor. După obţinerea câtorva cadre observaţi că, într-adevăr, persoanele care primesc pungile albe înmânează angajaţilor ong-ului actul de identitate iar aceştia îşi notează într-un catalog datele lor. Aveţi cinci poze destul de clare în care persoanele care au votat şi pe care le-aţi urmărit de la secţia de votare şi până la sediul ong-ului primesc pungile respective şi prezintă actul de identitate.

TEME DE DISCUŢIE
Ce veţi face? Veţi comunica în redacţie, pe fluxul de ştiri, aceste informaţii pe care le deţineţi?
Cum trataţi acest subiect?

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.