Orice schimbare de paradigmă vine la pachet nu numai cu o pereche de ochelari nouă, dar și cu oboseală și spasme oculare, cu momente de vedere încețoșată sau, dimpotrivă, cu nevoia de a îți scoate cu totul ochelarii
Grupaj realizat de Cristian Ducu (Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics / European Ethics & Compliance Association), în colaborare cu Oana Raluca Banateanu și Virgil Ovidiu Tacu. Publicat în “Legal Magazin”, ediția a XIX-a, Martie 2018, pp. 22-25.
Am inaugurat în numărul din decembrie 2017 o serie de articole care aduc în prim plan schimbările majore și tensiunile care apar odată cu acestea în domeniul Eticii & Conformității. Așa cum spuneam și cu acea ocazie, singura șansă reală de a pune bazele unui progres real la nivel profesional, dar și organizațional, este prin dezbatere, prin testarea ideilor noi, prin deconstruirea celor vechi, prin analize complexe și cercetări empirice privind evoluțiile respective. Nu putem aștepta, ca de fiecare dată, acest dialog să ne includă și pe noi în virtutea unei autorități pe care o reclamăm a priori. Profesioniștii înșiși trebuie să inițieze acest dialog, înainte ca eventuale reglementări să apară pe agenda publică sau pe cea a unor oficiali.
Spre deosebire de 2007, când se lansau primele cursuri din România, dacă nu chiar din Europa, pentru Ethics & Compliance Officers, acum există la nivel național o masă relativ generoasă de practicieni, câțiva specialiști cu ștate vechi și un bagaj profesional mai larg, dar și 5-6 experți. Mai mult, acum se organizează conferințe de specialitate — unele mai bune decât altele, ce-i drept –, workshop-uri, hub-uri, dar și întâlniri mai puțin formale, after-work. Cu alte cuvinte, premisele dialogului s-au schimbat semnificativ. Oarecum.
Ceea ce lipsește, nu doar comunității profesionale din România, este depășirea stării de „marginalitate”, dar și o profesionalizare reală și mult mai multe lecturi. Oamenii care lucrează în Conformitate, în Etică & Conformitate, în G-R-E-C-S (Governance, Risk, Ethics, Compliance, Sustainability) nu trebuie să fie noii birocrați, corporate bureaucrats. Deschiderea lor depinde în mod direct de ce și cât citesc aceștia, de cât studiază/învață în mod continuu, de cât depășesc condiția de simpli funcționari în mediul corporativ.
Totodată, trebuie reafirmat faptul că acest dialog reprezintă singura modalitate prin care comunitatea profesională poate să-și dezvolte acele valori și principii etici care să o ghideze în evoluția sa. Iar aceste principii sunt esențiale nu doar pentru a determina comportamente dezirabile la profesioniștii acelei comunități, ci și pentru a dezvolta anticorpii necesari pentru noi toți ca să rezistăm unor tendințe de a transforma foști condamnați în „guru” în materie de Etică & Conformitate, așa cum se întâmplă deja în SUA (a se vedea cazurile Richard Bistrong, Airan Rashmi, sau, în alt domeniu, Jordan Belfort — „Lupul de pe Wall-Street”).
Textele din aceste grupaje găzduite de Legal Magazin deschid exact acest dialog.