Ultimii doi ani au adus schimbări majore la nivel global în ceea ce privește orientarea profesioniștilor, dar și a accentelor puse la nivel legislativ și organizațional în materie de Conformitate
Grupaj realizat de Cristian Ducu (Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics / European Ethics & Compliance Association), în colaborare cu Mihai G. Popa (BAYER Romania), Radu Nicolae (Centrul de Resurse Juridice) și Maria Maxim (Wolf Theiss). Publicat în “Legal Magazin”, ediția a XVII-a, Decembrie 2017, pp. 20-26.
Dezvoltare accelerată din ultimii ani a ceea ce este cel mai adesea desemnat prin COMPLIANCE, atât în România, cât și în restul lumii, nu a venit la pachet cu o reflecție consistentă asupra domeniului însuși. Mai mult decât atât, abordările “legaliste” care domină conferințele de business sau cele de tip checklist înregistrate la nivelul multor organizații, fie ele companii, instituții publice sau entități non-profit, arată că ne află într-o fază incipientă, în care este bine să punem sub semnul întrebării evoluțiile domeniului și să pornim dezbaterea privind rolul practicienilor în deciziile și practicile organizaționale precum și limitele răspunderii lor legale. Cu atât mai mult cu cât 2016 și 2017 ne-au adus în fața primelor arestări de responsabili de conformitate.
Cele patru texte care compun grupajul de față vin să deschidă un astfel de dialog, scoțând în evidență noi arii de conformitate intrate în sfera de competență a practicienilor, dar și eventualele tensiuni care pot apărea ca urmare a unor noi roluri introduse în funcționarea unei organizații, precum protecția datelor personale. Ne dorim să putem construi acest dialog, nu doar să avem niște articole care stau stinghere într-un colț de revistă. Ca atare, speranța noastră este că vor exista profesioniști care să răspundă acestor prime texte, fie în paginile Legal Magazin, fie în alte publicații de profil sau chiar în presa culturală. O astfel de conversație ar fi un exercițiu aproape inedit în publicistica românească.